Bebek Beslenmesi
Yeni doğan bebeklerde sağlıklı gelişimi desteklemek için doğru zamanda doğru beslenme biçimini uygulamak gerekir. 0 – 6 ay arasında bebeğinize verebileceğiniz en iyi besin bol bol anne sütüdür. Bebek, anne sütünden su ve besin ihtiyacının tamamını karşılayabilir. 6. aydan sonra ise bebeğin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein miktarı artar. Bu nedenle mutlaka uygun ek besinlerin de bebek beslenmesine dahil olması gerekir. Ay ay uygulanması gereken besin takviyeleri ile bebek beslenmesi “beslenme ve diyetetik” alanına giren bir konudur. Bebeğinizin daha bilinçli beslenmesi ve büyüme sürecinde ihtiyacı olan tüm besinleri doğru zamanda alabilmesi için diyetisyen Büşra Sabur’a danışabilir ve kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Sağlıklı Gelişim için Olmazsa Olmaz: Anne Sütü
Bebekler iki yaşına kadar anne sütü ile beslenebilir. Emzirme süresinin uzun olması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça faydalıdır. İlk 0 – 6 aylık dönemde bebek için ideal besin anne sütüdür. 6. ay tamamlanmadan bebeğe ek besin verilmesi tavsiye edilmez.
0 – 6 ay arasında alınan anne sütünün faydaları:
- Anne sütünün ekonomik olması ve hazırlık aşamasının kısa olması
- Annede meme kanseri ve over kisti görülme olasılığını azaltması
- Anne ve bebek arasındaki iletişimi, duygusal bağı güçlendirmesi
- Bebeğin sindirim sistemini zorlamaması bu nedenle kabızlık ya da ishal gibi istenmeyen durumlara yol açmaması
- İleriki dönemde yaşanabilecek solunum yolu ve gastrointestinal hastalık riskinin azalması
- Obezite ve diyabet gibi hastalıkların oluşum riskini azaltması
- Alerjiye neden olmayan, doğal bir besin kaynağı olması
- İçeriğindeki kalsiyum ve mineraller sayesinde diş, çene ve kemik yapısını desteklemesi; anemiyi engellemesi
6 – 9 Ay Arası Bebeklerde Beslenme
Bu dönem, bebekler için ek gıdaya geçiş dönemi olarak bilinmektedir. Eğer annenin yeterli sütü varsa mutlaka anne sütüne devam edilmelidir. Anne sütünün yetersiz kalması durumunda ise 6. ayla birlikte devam mamasına başlanabilir. Alerjik olarak bilinen patlıcan, mantar ve domates gibi besinler; çilek ve kivi gibi meyveler bu dönemde bebeğe verilmemelidir. Çorba, yoğurt, meyve püreleri ve meyve suları bu dönemde bebeğinize verebileceğiniz en iyi besinlerdir.
7.aydan itibaren yumurta sarısı, ekmek içi, iyice ezilip didiklenmiş etler, sebze ve meyve püreleri ve pekmez takviye gıdalar arasına girebilir. 8. aydan itibaren ise baklagil ve ev yemekleri ile beslenme devam edebilir. Bu besinler mutlaka iyice ezilerek verilmeli ve annenin sütü olduğu sürece emzirmeye devam etmelidir. Verilen bu ek besinlerin az miktarda olmasına, bebeğin yiyebileceği sıcaklıkta olmasına ve içinde tane kalmamasına dikkat edilmelidir.
9 – 12 Ay Arası Bebeklerde Beslenme
6.aydan sonra uygulanan besin takviyeleri, 9 ve 12. aylar arasında da aynı şekilde verilebilir. Artık bebeğiniz iyice geliştiği ve çiğneme becerileri yavaş yavaş gelişmeye başladığı için 1 – 2 tam öğün ek gıda tüketilebilir ve ek gıdalar hafif katı kıvamda bırakılabilir. Bebeğinizin yeme durumuna göre bazı yumuşak besinler az taneli olacak kıvamda bebeğe verilebilir. Bebek bu aylarda başını tamamen dik tutabildiği ve elleri ile ağzına yemek koyabildiği için yemeğini kendisi yemeyi deneyebilir. Özellikle püre kıvamındaki ev yemekleri ve meyve ezmeleri bunun için idealdir. Bebek yemeklerini parmaklarını kullanarak yiyebilir. Bu tavır, bebeğiniz henüz küçük olsa bile, özgüven üzerinde olumlu etkilerini gösterecektir.
1 Yaşından Büyük Bebeklerde Beslenme
Bebeklerin 1 yaşına girmesi, çiğneme becerilerinin gelişmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle 12. aydan itibaren bebekler aile sofrasına oturabilir ve az porsiyonlarda aile yemeğinden yiyebilir. Bu süreçte eğer annenin sütü varsa anne sütüne devam edilmesi tavsiye edilmektedir. Anne sütü, bebeğin gelişim sürecine katkıda bulunan proteinli ve vitaminli bir sıvıdır.
Bebek Beslenmesi Diyetisyenleri
Bebek beslenmesi, diğer tüm beslenme tipleri gibi diyetisyenlerin alanına giren bir konudur. Bazı anneler, bebeğinin sağlıklı gelişebilmesi için bir uzman görüşüne ihtiyaç duyabilir. Bazı bebekler ise kalıtsal rahatsızlıklar nedeniyle diyetisyen kontrolünde beslenmeye ihtiyaç duyabilirler. Ne olursa olsun, bebeklerin özel bir beslenme planına ihtiyacı olduğu ve diyetisyenlerin bu konuda yol gösterecek en uzman kişiler olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, bebek beslenmesi konusunda uzman bir yardım almak isterseniz diyetisyen Büşra Sabur ile iletişime geçebilir ve detaylı bilgi için @dytbusrasabur instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.