Besin (Gıda) İntolerans Testi
Diyetisyenlerin, kişiye özel diyet listesi hazırlarken dikkat etmesi gerekenlerden biri de kişide besin alerjisi ya da gıda intoleransı olup olmadığıdır. Gıda intoleransı, alerjiden daha hafif seyretmesine rağmen uzun vadede kişinin yeme düzeni ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilerini gösterebilir. Farklı diyetler uygulamış olmasına rağmen gıda intoleransı nedeniyle kilo veremediği anlaşılan birçok hastamız bulunmaktadır. Çünkü gıda intoleransı vücutta ödem, şişkinlik ve yağ tutulmasına neden olabilir. Sindirim sisteminde yarattığı hassasiyet, yaş ilerledikçe daha belirgin olabilir.
Peki gıda intoleransınız olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Gıda intoleransını ve hangi gıdalara karşı daha hassas olduğunuzu gıda intolerans testleri ile kolayca öğrenebilirsiniz. Gıda intoleransı belirtileri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için ise diyetisyen Büşra Sabur ile iletişime geçebilir; kliniğimizi arayarak gıda intolerans testi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Gıda İntoleransı Nedir?
Gıda intoleransı, sindirim ile ilgili sorunların neden olduğu bir hassasiyettir. Sağlıklı kabul edilse bile, bazı besinler sindirim sisteminizi zorlayabilir. Sindirim sisteminin yorulması ve vücudun savunma mekanizmasını çalıştırmasıyla birlikte görülen şişkinlik, yorgunluk vb. rahatsız edici yan etkiler gıda intoleransının sonucudur. Gıda intoleransına neden olan besinler her bireyde farklı olabilir. Gıda intoleransının en çok görüldüğü besin gruplarından biri glutendir. Bunun yanında hayvansal gıdalara, meyve ve sebzelere, baklagillere karşı hassasiyet oluşabilir. Gıda intoleransı testi ile intolerans olan besinler ve intoleransın derecesi kolaylıkla anlaşılabilir.
Gıda İntoleransı Testi Nedir?
Peki gıda intoleransı testi nedir ve nasıl yapılır? Gıda intoleransı testi, gıda intoleransının hangi gıdalara ve ne ölçüde olduğunu anlamak için yapılan bir testtir. Uygulanışı oldukça pratiktir. Parmaktan alınan kan bile gıda intoleransı testi için yeterlidir. Test sırasında “immunoglobulin G” yani IgG değeri kontrol edilir. Test sonucunda besinler; hububat, baklagiller, hayvansal ürünler, etler ve balıklar olmak üzere gruplara ayrılır. Her bir gruptaki besine olan intolerans miktarı test sonuçlarında belirtilir.
Gıda İntoleransı Testi Diyet için Yaptırılır Mı?
Diyetisyen kontrolünde kilo vermenin en büyük avantajlarından biri de gıda intoleransı olan besinlere göre beslenme listesinin hazırlanmasıdır. Besin intoleransınızın olduğu besinleri öğrenmeniz, her zaman sağlıklı bir diyet uygulamanızı sağlamayabilir. Çünkü intoleransınız olan besin protein veya karbonhidrat gibi sizin için hayati öneme sahip besinlerden biri olabilir. Bu durumda yeniden bu besinleri tüketmeye ne zaman başlayacağınıza diyetisyen karar verecek ve size profesyonel bir yönlendirme yapacaktır.
Gıda İntoleransı ile Alerji Arasındaki Fark Nedir?
Gıda intoleransı, alerji ile benzer hassasiyetlere neden olsa da alerji kadar yorucu ve sıkıntılı olmayan bir durumdur. Alerjinin olumsuz etkileri kişiyi hemen etkisi altına alırken intoleransın olumsuz etkileri daha uzun süreçte kendini gösterir. Alerjen madde ile temas anında gözde yaşarma, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma, kabarma gibi yan etkiler görülürken; gıda intoleransında temas anından sonra şişkinlik, yorgunluk, sersemlik hâli, kabızlık, hafif cilt döküntüleri gibi yan etkiler görülebilir. Alerji, kan testindeki “immunglobulin E” denilen değeri ile anlaşılırken; gıda intoleransı için “immunglobulin G” değerine bakılır.
Gıda İntoleransı Tedavisi Nasıl Olur?
Gıda intoleransı testi sağlıklı bir diyet listesinin hazırlanması amacıyla yapılabilir. Çünkü kilo verebilmemiz için öncelikle metabolizmamızın ve sindirim sistemimizin sağlıklı çalışması gerekir. İntolerans yarattığı rahatsızlık ve şişkinlik hissi nedeniyle zayıflamaya engel olabilir. Gıda intoleransı genellikle vücuttaki bazı enzimlerin eksik olması, bağırsağın duvarındaki boşlukların büyük olması ve işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi gibi nedenlere bağlı oluşur. En etkin tedavisi ise diyettir. Gıda intoleransına neden olan yiyeceklerin bir süre tüketilmemesi sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Gıda İntoleransı Testi
Diyetisyenler, gıda intoleransını dikkate alarak, kişiye özel diyet programları hazırlarlar. Bu noktada intoleransa neden olan yiyecek protein ya da karbonhidrat gibi vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu besin grubunda ise muhakkak diyetten çıkarılan besinin yerine eşit besin değerinde bir yiyecek koymak gerekir. Diyetisyen Büşra Sabur, gıda intolerans testinden alınan sonuçlarla, kişiye özel, etkin diyet listelerini oluşturmaktadır. Siz de hayal ettiğiniz, ideal kiloya ulaşmak için kliniğimizi ziyaret edebilir ve gıda instolerans testi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tüyoları için @dytbusrasabur Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın!