Uzmanlıklar - Diyabet Hastalarında Beslenme

Diyabet Hastalarında Beslenme

Diyabet yani şeker hastalığı, beslenme ile doğrudan ilgisi olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle günlük kalori miktarını dengeleyecek, hafif egzersizler ve sağlıklı bir beslenme planı diyabetin en etkin tedavisidir. Tedavi sürecinde temel amaç; kan şekerinin dengede tutulmasıdır. Diyabet hastalarında beslenmenin az ve sık aralıklarla olması, kan şekerini yükselten yiyecek ve içeceklerden kaçınılması şarttır. Bu nedenle diyabet hastalarında beslenme planı mutlaka bir diyetisyen kontrolünde olmalıdır. Diyetisyen, tip 1 ve tip 2 diyabet çeşitlerine özel olarak diyet listesi hazırlar ve hastanın yaşına, kilosuna uygun egzersiz önerilerinde bulunabilir. Diyetisyen Büşra Sabur, Diyabet hastalarında beslenme ve diyet konularında danışabileceğiniz güvenilir isimlerden biridir. Eğer siz de diyabeti yenecek bir beslenme programı takip etmek istiyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevunuzu alabilirsiniz.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabet vücudun insülin üretememesi ve bunun sonucunda insüline bağımlı olunması şeklinde kendini gösteren diyabet şeklidir. Genellikle genetik nedenlerle meydana gelir ve çocuk yaşlardan itibaren belirtilerini gösterir. Tip 1 diyabet hastaları için sağlıklı beslenme bir yaşam şekli olmalıdır. İnsülin iğnesi kullanımı şarttır. Otoimmün bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sisteminin insülin üreten hücreleri sürekli yok etmesi sonucunda bu hücrelerin neredeyse tamamı işlevsiz hâle gelir. Böylece Vücut dışarıdan insülin desteğine ihtiyaç duyar.

Tip 2 diyabet ise toplumda daha fazla rastlanan, dışarıdan insüline bağımlılığın olmadığı diyabet türüdür. Vücut sağlıklı şekilde insülin salgılar. Fakat insülinin depolanmasında sorun yaşanır. Kandaki şeker, hücreler tarafından işlenemez ve kandaki şeker oranının yükselmesine neden olur. Kan şekerinin yüksek olması sık idrara çıkma, aşırı susama, sürekli açlık gibi yan etkileri ile yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Tip 2 diyabet çoğunlukla sağlıksız beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Tip 1 ve tip 2 diyabet farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Tip 1 diyabeti olan hastalarda;

  • Bulantı ve nefes kokusu
  • Kusma ve karın ağrısı
  • Baygınlık hissi
  • Aşırı kilo kaybı en bariz belirtilerdir.

Tip 2 diyabette ise;

  • Sık ve bol idrara çıkma
  • Sıvı kaybı
  • Susama ve ağız kuruması
  • Ciltte aşırı kuruma ve yaraların iyileşmemesi sık görülen belirtilerdir.

Diyabet Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Beslenme, diyabet hastaları için tedavinin en önemli parçasıdır. Sağlıklı bir insanda kan şekeri değeri 80 – 100 mg/dL arasındadır. Diyabet hastalarının diyetindeki amaç kan şekerini bu sınıra yakın tutmaktır. Bu nedenle vücudun ekstra insülin salgılamasına neden olan şekerli gıdalar, bisküviler, çikolatalardan uzak durmak gerekir. Tip 1 ve tip 2 diyabet rahatsızlığı olan her bireyin kendi rahatsızlığına özgü, kendi yapısına uygun diyetleri uygulaması gerekmektedir. Çünkü tip 1 diyabet hastaları genellikle çok zayıftır ve daha fazla zayıflamamaları gerekir. Tip 2 diyabet hastaları ise, tam tersine, aşırı kilodan şikâyetçidirler. Kan şekerini dengelerken günlük kalori ihtiyacını da göz ardı etmemek için her hastanın kendi kilosuna ve özelliklerine uygun beslenme şeklinin belirlenmesi gerekir.

Diyabet Hastalarında Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

  • Kek, pasta, börek, simit gibi basit şeker içeren besinlerden kaçınmak ve şeker ihtiyacını büyük ölçüde meyveden karşılamak gerekmektedir. Tüketilen su, yoğurt ve süt gibi besinlere tarçın eklemek de kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Diyabet hastalarında beslenme şekli mutlaka ana ve ara öğünlerle planlanmalıdır. Uzun süre aç kalmak kan şekerini bir anda düşürüp – yükseltebileceği için diyabet hastalarının az ama sık beslenmesi gerekmektedir. Tavsiye edilen beslenme şekli 3 ana, 3 ara öğün şeklinde olmalıdır.
  • Ara öğünlerde doğal şeker kaynağı olan meyveler tercih edilebilir. Fakat meyvenin yanına mutlaka kan şekerini düzenleyen yoğurt, süt ve ayran gibi süt ürünleri eşlik etmelidir.
  • Karbonhidratlar kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltse de sadece protein kaynaklı beslenmek, kişinin bazı besinlerden mahrum kalmasına neden olabilir. Sağlıklı tüketildiği sürece vücudumuzun karbonhidratlara da ihtiyacı vardır. Bu nedenle diyabet hastalarına da makul miktarda çavdar, tahıl ve yulaf gibi karbonhidrat kaynakları tavsiye edilir. Aynı zamanda karbonhidrat açısından zengin kuru baklagiller ve kuruyemişler de diyabet diyetlerinde yer alabilir.
  • Kızartılmış besinler, işlenmiş gıdalar ve katı yağlar kan şekerini hızla yükselteceği için bu besinlerden kaçınmak gerekir.

Diyabet Diyeti

Diyabet hastalarında beslenme mutlaka diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Diyetisyenler diyabet hastaları için sebze, meyve, baklagil ve mineral kaynaklarından oluşan, dengeli beslenme planını yapabilirler. Her besinin enerji miktarı, besin değeri ve vücuda etkisi farklıdır. Bu farkları en iyi diyetisyenler bilir ve diyabet hastalarının tüketebileceği şekilde düzenleyebilirler. Diyetisyen Büşra Sabur, Danışanlarımıza diyabet diyeti hizmeti vermektedir. Aynı zamanda, online diyet hizmetimiz zaman ve mekân sınırına bağlı kalmadan diyabet konusunda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için kliniğimizi arayarak randevu alabilir ve @dytbusrasabur Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi