Uzmanlıklar - Yeme Bozukluklarında Beslenme

Yeme Bozukluklarında Beslenme

Psikoloji ve diyetetiğin ortak çalışma alanlarından biri olan yeme bozuklukları, yarattığı fiziksel ve psikolojik hasarlar nedeniyle hafife alınmaması gereken sorunlardır. Yemek yemenin aşırı olması, kontrolsüz olması ya da yemek yemekten kaçınma durumu kişinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Yeme bozuklukları anoreksia nervoza, bulimia nervoza ve atipik yeme bozuklukları olmak üzere üç grupta incelenebilir. Yeme bozukluğu sorunlarının tam olarak anlaşılabilmesi ve kişiye sürdürülebilir, doğru yeme alışkanlığının kazandırılmasında uygulanan beslenme programlarının etkisi büyüktür. Diyetisyen Büşra Sabur, kliniğinde yeme bozukluklarında beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir. Beslenme programlarını yaptığımız yeme bozuklukları hakkındaki bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Eğer bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz kliniğimizle iletişime geçebilir ya da online diyet programlarımız ile diyetisyen Büşra Sabur’a tüm sorularınızı danışabilirsiniz.

Yeme Bozuklukları Nelerdir?

Yeme bozuklukları; temelinde psikolojik sorunlar yatan, kişinin fiziksel sağlığını ve yaşam kalitesini düşüren, özgüvensizlik ve stres yaratan rahatsızlıklardır. Yeme bozuklukları genel olarak dış görünüşle ilgili kaygılardan kaynaklanır. Günümüzün güzellik algıları, zayıflığın aşırı beğeni toplaması ve bireyin bu duruma özenmesi yeme bozukluklarının en büyük nedenidir. Bir diğer neden ise; aşırı stres ve kaygı sonucunda kontrolsüz yeme durumu ve yeme eyleminden duyulan pişmanlıktır. Bu durum yalnızca kontrolsüz yemek yeme ve aşırı şişmanlama olarak da kendini gösterebilir. Her durumda yeme bozukluklarının mutlaka tedavi edebilmesi ve bireyin ideal besin ihtiyacının doğru şekilde karşılanması gerekmektedir.

Anoreksia Nervoza Nedir?

Günümüzde en çok bilinen yeme bozukluğu anoreksiadır diyebiliriz. Aşırı zayıflık hastalığı olarak bilinen anoreksianın temelinde kilo alma korkusu yatar. Kişi aşırı zayıflığa özendiği için yemek yemeyi reddeder. İdeal kiloda olsa bile zayıf olduğunu kabullenmekte zorlanır. Anoreksia hastaları, aç olsalar dahi toplum içinde tok olduklarını söylerler. Psikolojik olarak bu duruma inanır ve normal bir öğünde bile aşırı doyduklarını iddia ederler. Aşırı düşük kalorili besinlerle beslendikleri ve az yedikleri için bir süre sonra aşırı zayıflarlar ve kas kütlesinden de kaybetmeye başlarlar. Bunun sonucunda adetten kesilme, vitamin eksikliğine bağlı hafıza kayıpları, yorgunluk ve depresyon görülebilir. Hasta en zayıf hâlinden bile memnun olmaz ve sürekli zayıflamaya devam eder.

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia nervoza da tıpkı anoreksia gibi kilo almaktan korkmanın bir sonucudur. Fakat anoreksiadan farklı olarak tıkınırcasına yeme nöbetleri görülür. Hasta kendini durduramadan yemek yer fakat sonra pişman olduğu için laksatif kullanma, kusma, lavman yapma gibi tavırlar sergiler. Sürekli kustukları için yemek borusunda tahriş, mide problemleri ve adet döngüsünde düzensizlik gibi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bu durum sürdürülebilir değildir ve hastanın sağlığı açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Blumia nervoza, psikolog desteği ve uygun diyet programı ile tedavi edilebilir.

Atipik Yeme Bozukluğu Nedir?

Atipik yeme bozukluğu, 3 öğünden oluşan normal yeme düzeni dışında görülen yeme bozukluklarıdır. Sürekli gece yemek yemek, stres ve baskı altında aşırı yemek yemek şeklinde görülebilir. Atipik yeme bozukluğu sonucunda obezite oluşabilir ve aşırı kilo nedeniyle farklı fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir.

Yeme Bozukluğu Tedavisi

Yeme bozukluklarının tedavisinde psikoterapi ve diyet süreçleri birlikte ilerler. Tedavinin başarılı olabilmesi için yeme bozukluğunun altında yatan psikolojik etmenlerin çözümlenmesi ve hastanın reddetmeden, yavaş yavaş uyum sağlayabileceği bir diyet programının hazırlanması önemlidir. Bu noktada diyetisyenler, yeme bozukluklarını en iyi tanıyan uzmanlardan biri olarak hastanın sağlığına kavuşmasına yardımcı olurlar. Karbonhidrat, protein ve en önemlisi vitamin bakımından zengin bir diyetle sağlıklı kilo alma ve verme sürecinin hızlanmasını sağlarlar. Yeme bozuklukları ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve yeme bozukluklarında beslenme hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi